Bierbostel:
Bierbostel is een restproduct wat ontstaat bij de bereiding van bier. Gerstkorrels worden gekiemd in een warme vochtige omgeving, waarbij het zetmeel wordt omgezet in suikers. De gekiemde korrels worden gedroogd, waarbij moutkiemen afvallen. De kiemloze korrels worden gemalen, verwarmd en bevochtigd. De tot suikers omgezette zetmeel gaat dan in een oplossing. De niet opgeloste korrels worden gescheiden en dit noemt men bierbostel.
Steeds meer schapenhouders kiezen voor krachtvoervervangers om economisch melk en vlees te kunnen produceren. Er zijn zelfs schapenhouders die volledig draaien op een compleet gemengd rantsoen van ruwvoer en bijproducten.
Eigenschappen van bierbostel:
- Verhoogt de totale ruwvoederopname
- Stimuleert melkgift en eiwitgehalte
- Positieve invloed op spijsvertering
- Melkdrijvend
- Bevorderd de gezondheid
- Betere technische resultaten
- Betere benutting, minder verlies van mineralen